吴语协会

开只户头

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

[正字] 上海话中,手捧着东西,有个动词读做ne

继续请教:上海话中,手捧着东西,有个动词读做ne

比如:手里厢Ne了一只杯子
这个“NE” 什么字?
一般认为是“担”字。
不会吧。

其实想想就是,周立波的“耐伊做特“ 里面的“耐”

本字究竟是什么字呢?
上海话里,表示 拿 这个意思有几个音。一个是 'nae,一个是'nau,一个是no(注音方法请见本站吴语拼音教程)。很多地方用 担tae 表示 拿 的意思。上海的这个读阴平的'nae,很可能就是 担 的变体。t和n发音部位近似,且受“拿”的字音no的影响,可能就合成了'nae这样一个字音。
'ne出来。。。好吧。。我也有。。。不过觉得是戏谑时用的,不是正常口语。。。
'ne出来。。。好吧。。我也有。。。不过觉得是戏谑时用的,不是正常口语。。。
姬远清 发表于 2009-7-29 08:06

我觉着箇是正常个口语,经常讲个。

譬如讲:“侬NE迭本书” 就是普通言话里“你拿这本书” 个意思。

周立波的“NE伊做忒” 也是箇只“NE”
上海郊区仍然有说tae的
我处 nae,tae侪用
城区讲tae
n'ae, tae去。给,拿去
但是本字究竟是哪个!?
11# yulei

就是担阿
周立波的耐伊做特, 书面语中难道写成“担佢做特”?
谁看得懂啊
有教育就可,没教育免谈。全中国读别字 隶di 读 li不是也没人提出异议。。。
谁看得懂啊
yulei 发表于 2009-7-29 22:19

担伊做脱

开埠辰光,处置式(用侬讲个例子“x佢做脱”)用“担”tae,“拿”nau呢也有个。直到30年代,仍旧“担”tae“拿”'nae並用。现在用“拿”'ne、'no、no、'nau。“'ne”可能是“拿”nau与“担”te合璧音。
上头据钱乃荣《上海语言发展史》,下头是我自家个想象。
一百多年前个上海,有種人讲“担”,有種人讲“拿”。接触辰光长了,“担”畀隻“拿”带法带法,声母t鼻化成'n(箇个辰光t还是内爆音唻);“拿”畀隻“担”噱法噱法,韵母au变成ae,声调由阳平变阴平。
“担yi做脱”个yi,本字是“渠(𠍲)”。写成“伊”'i是隻误会,上海言话第三人称单数式搭“伊”不搭界个,读音也不一样,但是箇種写法也可以接受。
“担𠍲做theh”个theh,就用“脱”。“特”读deh,不可以。侬想想看,“脱衣裳”、“鞋子脱theh”、“特务”、“特为”平常哪恁读个。
“'nae yi tsu theh”写出来就是“担渠(𠍲、佢)做脱”,“拿伊做脱”也好接受。
大家从小学普通言话,而母语只会讲不会写,碰着正正规规写出来个吴语看不懂呒啥稀奇。没经过学习,来拉吴语方面大家全是文盲。楼主心里还有正字个观念,晓得tsu是“做”,其他不清爽个字也想办法要搞清爽,个么学起来快来些个。
不好啥生怕人家看不懂,就去写“内衣组特”箇種文盲文。
谁看得懂啊
yulei 发表于 2009-7-29 22:19

读一下就懂了嘛
最主要的还是因为广大吴语人群都处在母语文盲化的情况下
所有的汉字发音都跟着外语——普通话 走,才会导致正字大家看不懂,或者说一时反应不过来
上海话里,表示 拿 这个意思有几个音。一个是 'nae,一个是'nau,一个是no(注音方法请见本站吴语拼音教程)。很多地方用 担tae 表示 拿 的意思。上海的这个读阴平的'nae,很可能就是 担 的变体。t和n发音部位近似, ...
吴人 发表于 2009-7-28 23:53

我觉着,诸君拿吴方言字格地区性读音想得忒复杂。楼主所说格“[ne]”字,我认为就是一个极普通格“拿”字格上海读法而已。其实箇个读法勒苏州闲话里也偶然听得见有人实梗说嘅,我只认为是一种变调读音。
捏吧?
我这里有,音niah:
东西捏捏牢,覅敲破。手里捏把扇子。迷语:捏勿牢——屁。
捏吧?
我这里有,音niah:
东西捏捏牢,覅敲破。手里捏把扇子。迷语:捏勿牢——屁。
富春山越 发表于 2009-9-5 16:45

“捏”搭“拿”,勒手握紧格程度浪应该是有区别嘅。勿应该混为一谈。