吴语协会

开只户头

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

吴语日记,大家看看

吴语(日本式)

即み正月初三きっらつ、假日たつ廿日わり過去きらい、功課いつねあわつんなつキンシかうき、ぢゃにつこも弄ろくちぱお゜過日即さ?きつ門らい專業科「ヂャヴァ」あんなつ通過かうら。溫習工作にっいつたらす置(か)き、てしゅ每日心思稍す按ねて、ぱや現在か慌さつしかさ?
ど會(くぁ)たつ屋り來づ上海か來きあう、あつらつハハとぅか話らい、下朝たつ屋り來しんくわつばい安全ねて、てしゅたつ寧波か來つらい。こょしん路鏑ちゅたつえ早つか比っけ゜たつ貴らつ弗にん少き。
即み寫らつドリか意思じ、時間あんなつだいんかつり有ち゜あう、かつまつドリ停てっらつ。ややダウク心耐ねたつ吾おく吳語用つ寫き特别まおく文章欣賞じ。

ね回開學とゆヤマツヤてらい。

北京话

今天是已经正月初三了,放假已经放了二十天左右了,作业一点都没有去动过,老是这样下去也不是办法。那门专业科课“JAVA”也没有及格。一大堆复习工作还是那样摆在那里,只要每天花点心思在上面,难道会像现在一样慌乱吗?
这个一次回家是从上海回来的,我爸爸对我说了,下次回家还是从宁波来好了,为了安全起见。可是路费却比以前贵了不少。
今天就写到这里了,意思一下,时间不怎么充分的,那就在此搁笔了。谢谢大家耐心看看我的这篇用吴语写的特别文章了。

这回开学以后应该要像模像样的。

(括号内为用假名标注的讯读字读音。/括號り尋讀字おく讀音假名用つ标注き。)
(“あ”段和“い”段入声用“つ”表示,“お”段入声用“く”表示。延音用“っ”表示。/「あ」段たつ「い」段かおく入聲用「つ」表示き、「お」段おく入聲用「く」表示き。延音用「っ」表示き。

比其純粹日文,假名也像煞多過漢字
根据倷格北京话版日记,我来尝试用苏州闲话翻译一遍,看看啊合倷格原意?!

今朝已经年初三哉!放仔假也差弗多已经有廿日天哉,功课倒是一点也朆去动歇过。一经实梗下去也弗是个事体!箇门专业功课《JAVA》也朆及格。一大堆格复习功课仍旧还是实梗摆勒箇搭,其实,也只要每日天勒箇浪向用一点心思,也弗会像现在实梗混乱格哉。
箇趟转来是从上海过来格。伲爹爹对我说,为仔安全起见,下趟转来还是从宁波过来好哉。倒是路费比起以前来要贵仔弗少得唻!
今朝就写到该搭点,先意思意思,因为辰光弗哪亨充足,只好就此搁笔哉。谢谢大家能够耐足仔心看完我用吴语写格箇篇特别格文章。

请指正。
糯是糯得来,蛮好!
照尔个北京话版个日记,翻起来个台州版日记:

基日都正月初三噢,放假阿都廿日差弗多放过去噢,作业勿眼阿呒动着,老世擤捏装落去阿勿是办法个。专业课“JAVA”勿阿呒及格。整堆头复习个工作还囥叻旁好好个,空之讲阿日加日心思囥粒上去阿,哈嚡呒会搭昌基相擤捏慌里慌张啊?
个趟勿来上海趒转来个,我爸搭我讲,讲下趟从宁波趒转来好定,安全要紧。擤捏个话路费会比早日勿贵蛮多噢。
基日便写到搭弗造,意思一记,时间弗多来弗及噢,便歇噢弗造。谢谢大江人望我个篇用吴语写个特别个文章,望个洞进去喊。

注:“勿”是语气助词,相当于“么”。

所有虚词都变成“假名”了,有必要吗?
我来翻成我个无锡闲话罢............

今nga(今日)么年初三咧,寒假么也已经放仔廿日左右咧,作业倒ae(还)朆去动歇过,一脚ngau(如此,这样)得下去么也弗是啥办法.箇门专业课"JAVA"也呒不及格.一大堆个复习工作还是原旧安来阳(就是苏州话的"来浪")得,只要每日花点心思勒上头,弗信教(反问词,难道)会像伊cia(现在,如今) ngau乱kae(疑问词)?
       伊ka(这次)么我是从上海转来个,我(我辈已经不说"爹爹"了,父母辈还是说的)搭我说,下ka为仔安全,还是从宁波转来好咧.不过路费倒要比老早ciu(贵)落弗少.
       今nga就写到伊搭罢,先意思意思,辰光么也弗nan han(怎么)充足,个么只好就ngau咧啘.谢谢大家耐足心思看我伊篇用吴语写个文章.

回复 3# 的帖子

现在我们在用吴语翻译时,总是不知不觉用了很多北方词,这很难避免,因为毕竟我们学了北方话十多二十年的,已经形成的北方话思维。
比如,在新一代江浙人中,还有哪些人会习惯用物事一词,我们习惯用东西一词了。
相同状况的还有:
吴语(甬江片)        北京话
是非                   一定
物事                   东西
铜镝                   钞票
来般                   偶尔
日即                   日子
生活                   劳动
好话                   肯定
即末/今朝              今天
明朝                   明天
下半日                 下午
天娘                   上午
馒头                   面包

等等

回复 6# 的帖子

汉字表意功能突出,但表音功能却一般,用汉字写虚词并没有什么非常突出的理解功效。
当初日本韩国介绍汉字使用时,于是尽量用拼音字写虚词,用汉字写誓实词,更何况这样反而能使句子成分清晰。再者,现在吴语中有很多虚词中的正字有待考究,无法写正确,甚至现在汉字字库内未收录,所以现在我用假名写虚词知识暂时做缓冲。不然全用借字写,会出现很多错别字,别人反正也看不懂,如果再用拉丁字母补注,更会影响整体文字美感。
用萧山话写写看~

哏朝侪年初三哉,放假毛廿日哉,作业一嗖嗖啊嗯纽动过哒哉,ga落去也弗侪办法。专业课JAJA也嗯纽及格,一堆复习生活侪放咚哉,要是每日分分麽,否会个毛介乱哉。
                   个毛侪从上海回转,爹话哉,哦毛还是从宁波回转好,为了安全,弗过铜钿大了毛毛老。
                   哏朝侪写到这嗒,意思记,弗写哉,辰光弗多。
                   谢谢大勾看个篇用吴语写的特别文章。
                   个毛开学要像死哉。

回复 10# 的帖子

好精炼!萧山话很传统么。比杭州市区话好得不知多少倍,个人觉得杭州话可能是全世界最怪的语言了,是吴语和河南话的杂交语,听感很差,土得掉渣。
舟山話『饅頭-麵包』講法正好和崇明話相反嘛

代表我自己的上海話講法(儘量和樓主原文保持一致):" />
今朝已經年初五了,寒假放之20天橫裡,作業一眼也沒去動過,老是搿副樣子下去弗是啥辦法。誒門專業課JAVA也沒及格,一足堆復習傷活還是老樣子擺了嗨。祇要每天用眼心思來勒高頭,哪可能搭現在一樣手忙腳亂?
搿趟子回屋裏是從秀州轉來呃,阿辣爺老頭子講了:出於安全考慮,下趟子麽還是從明州過來好了。不過路費要比從前貴交關。
今朝就先寫到此地,意思意思,辰光弗大充足,就此擱筆了。謝謝娜耐心看光我搿篇用上海話寫下來有眼特色呃文章。
開學之後應該要像像樣樣點了。
獻醜了
我還想問一下樓上幾位朋友,誰是看了樓主的漢字假名混合版直接改寫的?

回复 12# 的帖子

你“寒假放之20天橫裡”中的“橫裡”用的得真妙啊,我写的“廿日わり”中的“わり”就是“橫裡”。

回复 12# 的帖子

还有啊,你的上海话宁波味很浓!由很多宁波词
從籍貫浪講血統麼,我是3/4寧波人呀:hihi:
原帖由 aozora2006 于 2008-2-11 12:22 发表
汉字表意功能突出,但表音功能却一般,用汉字写虚词并没有什么非常突出的理解功效。

假名表音功能更差,日语元音数目不够。更何况很多虚词的正字是早有定论的,为表音而表音的态度不可取。
如果用日本假名表音的話,我覺得很奇怪~
而且日文的發音比較少!不夠用~

回复 1# 的帖子

看我用比松江还要土个泖港言话:
  今朝已经是年初三[口鞋]哩,已经放仔毛廿日天假拉哩,作业一“内”也没做,一直实介下去也勿对个。埃门专业科个“JAVA”也勿及格。行形行形复习生活还没动过,叫得每日天用一“内内”(就是上海话一眼眼)心,哪恁会像现在能介忙来碌乱?
  搿趟回来是从上海走拉个,“那”(表示我的)爷对奴讲,下趟回来还是从宁波走好,主要是为市(仔)安全。只勿过船钿要比本来贵脱行形。  
    今朝就写到搿呆(表示这里),约莫着写一“内”,崇光也勿够,就拉搿呆停下来。谢谢大家心相好,看奴搿篇用吴语写拉个特别文章。
  搿趟开学仔应该要好好能读书。

回复 17# 的帖子

是的,阿拉吴语音素真的很丰富!!
一篇日记翻出仔实梗几化弗同格花样。吴语方言区里格方言,可见吴语闲话格丰富多彩。