吴语协会

开只户头

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

[正字] 亨白浪当 = 咸不論?

今朝看到z200052的评论想起来个。迭个俗语我老早一直以为是上海特有,后首来到仔香港发觉人家讲“冚辦爛”,首尾字均为-m韵尾,觉着有可能是粤语传入。再到前几日看到网浪讨论,发觉交关其他南方兄弟方言里也有个,再晓得弗单是吴语粤语特有个勒。

现在寻着一个解释,我觉着蛮合理个:“冚辦爛”本來寫“咸不論”或“咸不攔”,唐代來自波斯語。迭个是一个广东人书里写个:王亭之《廣府話救亡》p.232。大家觉着哪恁?
实际浪我认为,箇种词语说到底是表音词。迭个波斯闲话个讲法讲到临天亮也是音译。

弗管语源浪哪能讲法,今朝阿拉写个辰光还是按照当今个音读来凑字比较好。

咸 个说法,应该是浊音,吴语是清音。要么是别个方言转手到吴语里向个。弗大可能是唐语分散到各地独立发展来个。

波斯闲话说有古代文献支持伐?
咸 读音是ghae,勿是浊音么?

无锡一带说作“亨拨冷打”,汉语拼音为han bu lan dan,大概越传越走样哈哈……
原帖由 dorp 于 2007-6-3 11:57 发表
咸 读音是ghae,勿是浊音么?

唐代写作咸不论,不是现在
波斯话能从南越传到吴越?不会吧?为什么不传到其他地方?我看过一篇文章,说“亨孛浪当”是古越语的底层词。苏州话亨孛浪当[hangbe?langtang]。

我看倒是有可能格. 居然是南方闲话共有,格么可能是金元以前格中国闲话, 唐代波斯闲话传入也有可能, 亨孛浪当格发音也确实象外来语.
南方共有的。
第七或第八届国际粤方言研讨会论文集有文章讨论粤语的这个说法,也提到了其他方言。

这词,北京话里有

我倒是倾向于来自"咸不论"

"咸"古代就是"都,全部"的意思
臺灣國語裡也有