吴语协会

开只户头

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

[正字] 讲张

一般写成“讲张”。
但我这里这个 张 可以单用,音调是阴去的。
这么说来,倒是 讲帐,呵呵。
原帖由 吴人 于 2007-4-20 01:46 发表
一般写成“讲张”。
但我这里这个 张 可以单用,音调是阴去的。
这么说来,倒是 讲帐,呵呵。

“讲张”是什么意思?
说话、闲谈、拉呱的意思啊。
茄三胡
谈山海经
讲老空?
讲闲百搭...

回复 #1 吴人 的帖子

我勒南京十八频道咯电视节目浪看见过关于“讲张”箇个词咯来历咯介绍:勒箇个词当中,箇个“张”字,就是指元末农民起义咯领袖,勒浪苏州自立为王咯吴王张士诚。俚倷勒浪败拨朱元璋咯辰光,一把火拿自家咯吴王府烧得干干净净,但是苏州城里老百姓咯房子则毫发未损。苏州咯百姓非常感激箇个张士诚,纷纷谈论俚咯恩德。明朝咯官府得知此事后,要追查此事,抓来了百姓追问:“吾笃勒浪作啥?”百姓异口同声咯回答:“伲麽勿作啥,随便讲讲张。”“讲张?”┅┅结果是啥啊朆问出来,只好放人。于是“讲张”箇个词就勒苏州传开了,而且一直沿用至今。
“张”勒浪苏州话当中,还用作“看”、“看望”,或者“偷看”咯意思。比如“去张张俚老人家!”“勒洞洞眼里张张看,俚笃勒浪作啥。”。另外,还可以作“啥人”用。比如“张晓得”,意思就是“啥人知道”。
原帖由 老苏州 于 2007-4-22 21:12 发表
我勒南京十八频道咯电视节目浪看见过关于“讲张”箇个词咯来历咯介绍:勒箇个词当中,箇个“张”字,就是指元末农民起义咯领袖,勒浪苏州自立为王咯吴王张士诚。俚倷勒浪败拨朱元璋咯辰光,一把火拿自家咯吴王府烧得干干净净,但 ...

箇只故事我听过歇个,必过我倾向于是后人附会个。我顶楼说过哉,讲张 个 张 我好单独拿出来作为名词“谈话”用个,音 是 帐,弗是 张。

表示看望个张倒确实是阴平。
Zdic “张”字解释中的一条:

(18) 看;望 [look]

我张着姐姐哩。——《西厢记》

普通话也说“张望”。我印象中广州话也用“张”表示偷看。