吴语协会

开只户头

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: klutz

[语音] bae/bi/peh

原帖由 Herbsttag 于 2006-12-3 11:22 发表
总归要比侬个”其他我弗多講“适宜

bae是官话?被告哪能读法?被动哪能读法?

这个要老实讲,“其他”么我也讲,这个是文词。同时讲“别个”和“个荡”等。视情况的。

“被”么我只有一个读音,只读bi,被告被动都读bi,他们跟单独出现的表被动的“被”一个意思的,而且都是文词,没必要改读,当然一例读bi。bE这种我从来没听到过,不存在文白异读。

当然,这不是一个事情。一个是读音问题,一个是词汇问题。
上海言話 被告 被动 被读/be/
上海方言词典:被[be]告
苏州方言词典:被[bE]告

两本词典侪是以老派为标准个。
到底是“适宜”还是“适意”,我像煞觉着宜是疑母,因为老早外滩个“友谊商店”侪是讲成“友gni商店”,但是宜兴好像还是yi兴,否则变成“腻心”来,讲出来吓牢牢。伐晓得,大家来规范我。我觉着,专家个精力就应该放了搿中词汇个写法浪向,而弗是slang。
是“适意”
倷拨规范哉
(顺便拿自家也规范规范)
原帖由 mandarin 于 2006-12-3 12:02 发表

凭啥讲“一天”是官话?阿是觉着天么舒声,日么入声,所以一天是官话,一日是吴语啊?哈哈

搿种结论要有证明过程个,要靠材料来支持,譬方看看100年前各地个用法,哀有各个阶层个讲法,要有材料来支持,是弗是开埠以后“一天”个讲法逐渐取代“一日、一日天”,直接证据么顶好,弗来事么统计使用频率亦可以,就是vio呒啥根据,完全靠自家个语感去猜。阿是啊?

呵呵  周圍各地都是一日  就上海都可以講 天    是不是官話影響我覺得很明顯  當然我從來沒有下過結論說是什麽時候的影響  確實20嵗  30嵗 都有這麽說的(就像lu果 30嵗的這麽說的也不少 呵呵  你是不是想argue一下說這個也是吳語)
電臺上海話從來不會說一天  昨天  這我是聽人說過的

我沒辦法提供rigorous proof   但我不是沒有根據  隨便亂猜  我問過不少上海人  講“日”的人確實感覺“天”是官話式   “年輕人”用的多(雖然其實他們都是年輕人);說“天”的情況也不一樣  有些人是說“昨天仔”  更年輕一些的就大都說“昨天”了   不過上次清籟有人說什麽比例是5:1,大都說昨日   我表示懷疑

原帖由 mandarin 于 2006-12-3 12:30 发表
到底是“适宜”还是“适意”,我像煞觉着宜是疑母,因为老早外滩个“友谊商店”侪是讲成“友gni商店”,但是宜兴好像还是yi兴,否则变成“腻心”来,讲出来吓牢牢。伐晓得,大家来规范我。我觉着,专家个精力就应该放了搿中词汇个 ...

宜 麽顯然疑母
要我讲亦是昨日,但肯定是“一天到夜”。“天”弗是独立个,是粘牢其他个字,帮伊拉绑了一道,一只一只分开记下来个。所以我呒没统一个用法。我相信大多数上海人侪帮我一样,侬直忙头里问伊侬讲“日”还是讲“天”,搿种基本呒没办法回答。但是侬打只比方,组成词汇问伊奈,,,就有导向性了,因为老有可能伊本来两只侪讲,听到侬问伊么,就会选择侬先问出来个搿只。所以搿种办法调查出来个结论,可靠性要打折扣。而且关键是,侬去寻个对象弗是随机抽样个。更加弗能作为证据了。
讲 一天到夜 搭 讲 昨天 勿是一椿事体

“昨天”我上海言話该生该世朆讲过

官话影响,侪有个
老里八早原生态个上海言話搭苏州言話比起来末“土”天晓得几百倍
哪亨呢?还弗是拨苏州言話同化脱哉
伲交关政治经济科学方面个词汇,啥场花来个?

搿弗是“去官话化”运动。
发展吴语书面语末,弗是讲弗需要标准。明显受普通言话影响个词汇搭句法,当然是弗来事个,必过拿自家个“感觉”(“最讨厌……”搿种言話少讲讲好伐)来否定某种用法,搿交关弗好。

原帖由 mandarin 于 2006-12-3 12:53 发表
要我讲亦是昨日,但肯定是“一天到夜”。“天”弗是独立个,是粘牢其他个字,帮伊拉绑了一道,一只一只分开记下来个。所以我呒没统一个用法。我相信大多数上海人侪帮我一样,侬直忙头里问伊侬讲“日”还是讲“天”,搿种基本呒没办法回答。但是侬打只比方,组成词汇问伊奈,,,就有导向性了,因为老有可能伊本来两只侪讲,听到侬问伊么,就会选择侬先问出来个搿只。所以搿种办法调查出来个结论,可靠性要打折扣。而且关键是,侬去寻个对象弗是随机抽样个。更加弗能作为证据了。.

我問個辰光當然要問清爽個咯   昨天 or 昨日  上半天 or 上半日   一天 or 一日(天)但是結果總結下來就是 日 幫 天個問題   
“一日到夜”是吳語詞彙還是官話詞彙搞搞清爽  周圍弗講  一天  個地方啊弗會去講  一天到夜

天  日 個區別阿是官話影響我真個覺着用弗着多討論哉

拿點是官話影響  蠻多辰光是看得出來個  周圍儕嘸不  屬於上海特色外加幫官話差弗多個  一般儕是個

我老早就講過哉   上海做仔中心倪吳語再有希望   但是官話式個句式 詞彙和發音我真個弗好接受    我估計其他地方個網友其實幫我想法儕差弗多

晓得constructive criticisms啥意思伐阿
覅一歇歇啥“最讨厌……“
一歇歇末啥”上海言話真个好拨开除脱哉“

倷搿副吞头势呒没上海人要睬倷个
有啥意思?

伲弗需要”愤青“
伲需要个是帮忙一道来发展吴语个朋友
倷哪實梗歡喜斷章取義個啦   

okay  先是mandarin用了“被”(應該用 撥)
我說:要真個是上海人儕講bae  上海閒話真個好撥開除哉
這裡我顯然單指那個語境裏的 被  被告被動我自己不會讀 沒有資格評論(這個可以另作討論)
我討厭“講勿講”確實是個人意見  情緒化了一點
不過還是覺得  雖然平時講無所謂   但是寫出來是不是應該注意點呢  現在的上海話確實需要適當地“去官話化”

除此以外 不知你認爲我“一天到夜誹謗上海話”的想法從何而來

啥叫断章取义
倷讲,搿弗对个,弗来三?为啥体要用介极端个语言?

伲苏南人温暾水,搿种语言实在吃弗消
我原本是想表示我弗相信上海人儕尚講法子 。。。
如果真個是'撥'已經撥“bae"取代  那麽上海閒話確實嘸不希望哉。。。
愛之切恨之深  我啊是情不自禁

撥倷誤解成搿恁伽  我啊嘸不辦法
对倷有意见, 我也弗是头一个
倷好好想想阿是倷自家个表达方式有问题
弗是伲上海人朆认识到上海言話个问题
还是搿句言話:constructive criticism
謝謝兄台個建議^^
杜甫个诗写“吴楚东南坼,乾坤日夜浮”,格么日夜倒是官话了咯
原帖由 klutz 于 2006-12-3 13:28 发表
okay  先是mandarin用了“被”(應該用 撥)

啥叫应该用,各人习惯问题,上海用被个人又弗是我一家头,照侬意思侪弗应该咯。绍兴讲“东西”,亦是弗应该咯?杭州么还要弗应该来,索嘎让伊消失么好来。
呵呵   兄台還真是較真
不過的原話是
一般吳人弗那亨會講  一天  個  呵呵

沒有抨擊“一天到夜”的説法  hehe
anyway   日 和 天的問題  我還是保持原來的看法:
一天   昨天  上半天  是官話式現象  在上海大面積存在(具體比例無從得知)

btw
“一日到夜●→→ 也作“一天到夜”。泛指整天。 ”
人家還是主用  一日到夜 的